Tuesday, November 11, 2008

Raport de noiembrie. Mituri despre scotieni

Sofa bed cumparate (0)Primite (2)
Laude la servici (nenumarate
hurrrrrrraaaaaaaayyy)
Boyfriends in octombrie (1). In noiembrie (1). Si acelasi. Buuun
Esarfa rosie de matase cumparata de la GAP care imi place tare tare(0)
Gogosi cu ciocolata/gem (234.564)
Vizitatori cu nume de Tzucu pe care ii astept vineri (1)
REviste in care am aparut (1, pe bune!!!)
Bine, e revista interna a companiei, dar totusi, I am FAMOUS
Numar de ori de uitat in oglinda si incruntat la noua mea culoare de par (54.609)

Mi-am dat seama ca imi place tare mult Scotia. E asa….pe gustul meu. Desi mi-e frig de mor dimineata cand ma trezesc si mormai tot drumul pana la servici…m-am obisnuit. Pana si cu ploaia care vine uneori inopinanta.
Ma tot gandesc la o tipologie a scotienilor. Li se duce vestea ca ar fi zgarciti, lucru care ma intriga, cel putin in Dundee, pentru ca nu recunosc simptome ale zgarceniei. Ce stiu sigur e ca sunt oameni foarte modesti. Cu greu o sa iti spuna un superlativ, sau o sa devina foarte familiari cu tine , dar macar sunt lipsiti de ipocrizie. Scotienilor le place sa petreaca zgomotos, sa se imbrace super elegant cand ies in oras, sa se implice in tot felul de acte de caritate (probabil si pentru ca isi permit), sa vorbeasca despre vreme (pentru ca e un big issue pentru ei), sa fie laudati pentru traditiile lor (au si de ce), sa manance toata ziua fish and chips sis a se imbrace cat mai subtire posibil chiar daca afara sunt abia cateva grade peste 0.
Scotienii sunt cei mai civilizati soferi in traffic.. daca limita e 70mph, rar o sa vezi pe cineva pe dual carriage incalcand limita. De aceea poate ca scotienii nici nu au patrula de la politia de circulatie din 5 in 5 kilometri si nici camere de supraveghere.
Scotienii sunt prea politicosi. Nu conteaza cine e vinovat intr-o situatie, ei isi vor cere scuze. M-am izbit din greseala intr-o tanti in supermarket si si-a cerut scuze. Mi s-a facut dor de un “Vaco, nu vezi pe unde mergi” cand ea mi-a zambit timid.
Scotienii ca barbati nu is prea aratosi. Nici inalti. DEsi cele cateva exemplare ce formeaza exceptia ridica mult de tot media de frumusete masculina. Dar barbatii scotieni sunt educati si miros foarte foarte bine (au si ei uscaciunile lor, ca un tip in bus acum ceva vreme, care si-a scos nonsalant ghetele, apoi sosetele si a inceput sa se scarpine printer degete cu zel)
Autobuzele in Scotia nu vin niciodata la timp. Atunci cand vin. Soferul de autobuz, cand e sunat pe mobil, trage pe stanga si incepe o conversatie in timp ce calatorii asteapta cuminti ca si cum ar fi lucrul cel mai firesc din lume. Soferul de autobuz, cand motorul ia foc (foarte des), trage pe stanga si nici macar nu isi anunta calatorii de ce s-a intamplat. Oricum ei nu sunt afectati, continua sa citeasca sau sa asculte ceva in casti pana cand nu mai pot respira de fum si atunci sunt usor uimiti ca s-a oprit busul.
Scotienii sunt foarte calmi. Dar nu as vrea sa traiesc o situatie care ar putea sa ii scoata din sarite.
Pe 30 plec la Liverpool pentru o saptamana. Looking forward to. Mai schimb aerul de Dundee. Aer minunat de proaspat si fain.

2 comments:

Andrada said...

tocmai am amplicat la o bursa de studii la RCU Scotland si sunt foarte stresata!
cum o sa fie viata mea in Scotia daca obtin bursa (80% sanse sa o abtin)? am auzit ca traiul e foarte scump, ca vremea e oribila, ca oamenii sunt zgarciti si rautaciosi, ca la universitate e foarte greu.......
u ce spui cate sunt adevarate si cate vorbe in vant?

Wanna said...

buna,

uite, incerc sa iti raspund la intrebarile tale cu o parere obiectiva. Eu am studiat pana acum in Germania doi ani, apoi ceva timp in Portugalia si Italia. Deci am termeni de comparatie.
DEspre cat de scump e totul: cheltuielile de baza nu is mai scumpe: mancarea e mult mai ieftina ca in Romania (Tesco, Lidle, Aldi etc), haine iti gasesti chiar la preturi faine la magazinele conscacrate (H&M, Zara etc). Ceva mai scumpa e cazarea (un apartament cu doo camere incepe de la 380, iar o camera intr-un apartament cu share e cred 200 lire). Alte cheltuieli sunt: council tax (50-100 daca nu esti la share), electricitate (35 e abonamentul meu), virgin media (tv+net+phone)20 lire. Nu e mai scump decat in Germania, sau Portugal.
DEspre oameni, mie dupa doua luni mi se par de departe cei mai draguti pe care i-am intalnit pana acum (si la universitate, si pe strada, si la servici si vecini). Si e primul loc unde nu se uita nimeni urat la tine pentru ca esti strain/roman. Foarte civilizati si educati si draguti. Despre zgarciti, nu am pana acum motive sa cred ca ar fi. Daca ai vedea mallul din Glasgow cum e indesat cu oameni care cumpara in continuu, ai zice ca is departe de a fi zgarciti.
Cat e de greu la universitate...depinde. LA universitatea din Dundee iti pot spune ca sunt sub profesionalismul, deci cumva si "greutatea" celor din Iasi. DEspre alte universitati, nu stiu.

Singurul lucru care ar putea sa iti ridice greutati e limba..adica accentul. Nu is probleme la universitate/servici da pe strada/supermarket e foarte probabil sa nu intelegi din prima ce zic omusorii. La inceput. Dar inveti sa ii intelegi cu timpul.

Eu sunt foarte fericita si multumita in Scotia.

Si chiar daca ar fi fost scumpa, oamenii zgarciti si greu la servici, numai privelistea si natura superbe se merita sa treci peste orice.