Thursday, April 24, 2008

Post despre Paste

Mie-mi place Pastele. Si imi place si Craciunul.
Inainte nu imi placeau. Nu intelegeam agitatia din jurul atator mici activitati care mi se pareau fara rost, nici conotatia religioasa a evenimentului, desi ma uitam aproape in fiecare an la filmele de sezon cu Iisus rastignit.

Ma intreb cu tristete ce o sa fie Pastele cand poate ai mei nu or sa mai fie...
Cand mama nu o sa mai vopseasca oua in joia din saptamana mare si sa le faca musai cu ceapa ca sa aiba si un model interesant.
Cand nu o sa mai coaca cozonaci in noaptea de joi spre vineri si sa se planga tot timpul ca nu i-au iesit la un anume standard de inaltime, grosime, continut in cacao. Cand nu o sa ma mai puna sa o ajut la framantat cozonac - activitate anevoioasa de altfel pentru ca presupune ca io sa incalzesc uleiul si sa il torn regulat deasupra aluatului pe care mama il munceste pana cand ies bule mici de aer, semn ca e bun sa stea la dospit.
Cand nu o sa mai faca drob de cascaval (pentru ca ala de miel nu imi place, iar mama s-a gandit sa faca unul "customizat" pentru mofturile mele)
Cand tata nu o sa se mai laude ca a "ajutat" cel mai mult in bucatarie pentru ca a taiat legume pentru salata beuf.
Cand in dimineata din prima zi de paste am sa alerg la baie sa fiu prima care se spala si nu voi mai gasi banutii din cana in care se afla un ou rosu (nu stiu exact ce inseamna traditia asta, si stiu ca ai mei se trezesc cu jumate de zi inainte mea, dar nu se duc ei la baie, pentru ca io sa ma bucur copilareste ca am castigat premiul:))

Nu vreau sa stiu cum o sa fie atunci Pastele. Ce as putea sa fac atunci pentru a da unor sarbatori conventionale spiritul asta fain pe care il dau ai mei..?

Asa ca...prefer sa nu ma mai gandesc. Si sa ma bucur de momentele de Paste si de Craciun si de toate micile si marile sarbatori care nu ar avea sens fara succesiunea asta de activitati care astfel prind o gramada de sens pentru mine.

(Cand eram mica si traiam ceva ce imi placea mult mult, obisnuiam sa inchid ochii si sa incerc sa respir de zece ori mai repede sau sa gandesc de zece ori mai repede, pentru ca ( imi imaginam io) astfel o sa traiesc de zece ori mai mult momentul ala fain.)

Maine dimineata plec acasa. Pentru Paste...

1 comment:

Anonymous said...

scrii asa de frumos...